Várandósság során elvégzett ultrahangvizsgálatok

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

I. UH VIZSGÁLAT (betöltött 11. hét 4 naptól 14 hét 0 napig)

Kérjük, hogy a vizsgálatot megelőzően tájékozódjon a közvetlen rokonok között előforduló genetikai betegségekről és fejlődési rendellenességekről.
A vizsgálat megkezdése előtt kérjük tájékoztassa a vizsgálót a saját illetve a családi kórelőzményről.

Hasi UH-t végzünk, melyet csak szükség esetén egészítünk ki hüvelyi vizsgálattal.
Megmérjük a magzat hosszát (ülőmagasságát), ez ekkor 45-80 mm közötti. Ezzel lehetőség van a várandósság korának nagyon pontos megállapítására, melyet összevetünk az utolsó vérzés alapján számított korral.

Áttekintjük a koponyát, a gerincoszlopot, a mellkast és a hasüreget, vizsgáljuk a végtagokat és a szabályos testkontúrt.
Ábrázoljuk a szívműködést, pontosan megmérjük a szívfrekvenciát. Felismerhető a többes terhesség.

Amennyiben a lelet felhasználásra kerül a kombinált teszt részeként, úgy a  vizsgálatot az FMF protokolljának megfelelően végezzük, mely szerint több mérést követően tizedmilliméter pontossággal megadjuk a nyaki redő vastagságát, valamint vizsgáljuk az orrcsont meglétét.

Azon várandósok számára akik a 35. életévüket betöltötték Dr. Bárdos Péter végzi az UH vizsgálatot Fetal Medicine Foundation irányelvei szerint.
A fentiek mellett vizsgálja a ductus venosus és a tricuspidalis billentyű áramlási paramétereit, mely vizsgálatok szintén a genetikai rendellenességek kiszűrésének hatékonyságát emelik.

A vizsgálat alatt rövid genetikai tájékoztatásra is lehetőség van, melynek során az anyai életkor szerinti genetikai kockázatot korrigáljuk a szűrővizsgálatok eredményével, hatásfokával.

Mivel ezen UH vizsgálat során nagyon fontos, hogy a megfelelő terhességi időszakban történjen, kérjük terhesgondozó orvosával már a bejelentkezés előtt pontosan számolják ki, hogy mikor tölti be a 12. terhességi hetet. Ezt az időpontot a bejelentkezéskor is diktálja be. A vizsgálat az ezt követő 10 napban esedékes.

 

II. UH VIZSGÁLAT (betöltött 18. héttől 20 hét +6 napig)

Vizsgálatot a magzat különböző testméreteinek mérésével kezdjük, az adatokat összehasonlítjuk a számított terhességi korral. Koponyájának és mellkasának átmérője ilyenkor 4-5 cm közötti.
Megállapítjuk a lepény elhelyezkedését és a magzatvíz mennyiségét.
Többek között aprólékosan megvizsgáljuk a koponyát, a gerincet, a veséket és a végtagokat. Keressük a gyomor és a húgyhólyag telődését.

Bizonyos apró gyanújelek esetén a várandóst genetikai tanácsadásra, esetleg magzati szívultrahangra küldjük. Ez általában nem jelent magzati betegséget, de a
teljes körű kivizsgálás indokolt.

Térítés ellenében lehetőség van szakorvosi genetikai UH vizsgálatra is, mely tartalmazza a magzati szív emeltszintű szűrővizsgálatát is (a négyüregű kép mellett a kiáramlási pályák vizsgálata). A vizsgálat nem helyettesíti a – csak bizonyos esetekben szükséges – gyermekgyógyász-kardiológus által elvégzendő magzati echocardiographiát, de nagyban emeli a szülészeti-terhességi UH szűrés hatékonyságát.

II/A. SZŰRÉS (betöltött 23. héttől 25 hét +6 napig)

Ez a legkedvezőbb időszak a 4-dimenziós képsorok elkészítésére. Kedvező elhelyezkedés esetén jól kivehető az arc, illetve a külső szeméremrész.

Követjük magzat növekedését, protokoll szerint átvizsgáljuk a szerveit, megállapítjuk a magzatvíz mennyiségét és a lepény elhelyezkedését.

A vizsgálat lényeges része a méhet ellátó artériák áramlásának vizsgálata (arteria uterina flowmetria). Ennek kóros eredménye később jelentkező eltérésekre utalhat (terhességi magas-vérnyomás, fehérje-vizelés, lepény-elégtelenség stb.), melyek korai felismerésével ezen állapotok akár elkerülhetővé is válhatnak. Különösen fontos lehet ez bizonyos alapbetegségekben (magas-vérnyomás stb.), illetve terhelő kórelőzmény esetében.

Ezen szűrés csak térítéses vizsgálatként lehetséges!

 

III. VIZSGÁLAT (betöltött 30. héttől 32 hét +6 napig)

Célunk elsősorban a magzat fejlődési ütemének vizsgálata. A koponya és a mellkas átmérője kb. 8 cm. A magzat becsült súlya 1500-1800 gramm körüli.
Áttekintjük a magzatot, a lepényt és a magzatvíz mennyiségét is vizsgáljuk.

A 4D-s képsorokon már láthatók az arcvonások, sokszor megfigyelhetők az arc mozgásai, grimaszolás, ásítás, a nyelv kiöltése, sőt néha még mosolygás is.

 

IV. VIZSGÁLAT (betöltött 36. héttől 38 hét +6 napig)

Célunk a magzat méreteinek, illetve méhen belüli elhelyezkedésének vizsgálata.
A lepény állapotából és a különböző lepényi és magzati erek áramlásának vizsgálatából következtethetünk a magzat oxigén és tápanyag ellátottságára.

A IV. szűrővizsgálat alkalmával sajnos nem tudunk biztonsággal nyilatkozni a köldökzsinór lefutását, hosszát illetően.
A magzatok mintegy 40 %-a valamelyest a köldökzsinórba van csavarodva és ez az esetek túlnyomó többségében nem okoz komplikációt.

Az esetleges veszélyhelyzetet a vajúdás során a magzati szívhang észlelése hivatott felismerni!

Letölthető dokumentumok:

Nincsenek letölthető dokumentumok

Kapcsolódó szolgáltatások:

Terhességmegállapítás

Terhességmegállapítás

Terhességmegállapítás

Terhességmegállapítás

Várandósgondozás

Várandósgondozás

Várandósgondozás

Várandósgondozás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Facebook
Email
WhatsApp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

A jelenleg érvényben levő szakmai szabályok szerint minden 37 év feletti várandóst genetikai tanácsadásra kell irányítani. A...

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

Az újszülöttek anyakönyvezése

Az anyakönyvezés végett a születést az anyakönyvvezetőnél be kell jelenteni. Az anyakönyvezéshez szükséges adatokat a szülést vezető...

Az újszülöttek anyakönyvezése

Várandósság alatti súlykontroll

Lehetséges szövődmények Várandósság során a női szervezetben végbemenő változások, a magzat megfelelő fejlődését hivatottak támogatni. Helytelen táplálkozással...

Várandósság alatti súlykontroll

Távozás a szülészetről

Azon a boldog napon, mikor reményeink szerint, elégedetten újszülöttjével otthonába távozik, a folyamatos betegellátás érdekében – osztályunk...

Távozás a szülészetről

IMG_25081_r

Dr. Doan N. Khai

Szülész-nőgyógyász, lézer doktor

Elérhetőségek

Kórházi rendelés

Magánrendelés