Az újszülöttek anyakönyvezése

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

Az anyakönyvezés végett a születést az anyakönyvvezetőnél be kell jelenteni. Az anyakönyvezéshez szükséges adatokat a szülést vezető orvos bejelentő lapon igazolja.
A szülés bejelentésére szolgáló nyomtatványt a szülők személyazonosítására alkalmas okmánya, valamint más köziratok – különösen a szülők 300 napnál nem régebben kiállított házassági anyakönyvi kivonata – alapján kell kitölteni.

Külön élők, válás után

Külön élők esetén, amennyiben az édesanya gyermeke új kapcsolatának áldásaként születik, a  gyermek az érvényes házassági anyakönyvi kivonat alapján a külön élő férj nevére fog kerülni!
Amennyiben az édesanya elvált, de a válás jogerőre emelkedése a szülés időpontjához képest 300 napon belül történt, valamint új párjával nem házasodott meg, abban az esetben is a volt férj nevére kerül az új pár gyermeke.
Akkor, ha az édesanya 300 napon belül vált el, de az új házasságkötés megtörtént, az újszülött természetesen az új férj nevére kerül.
Akkor, ha az édesanya 300 napon túl vált el, de az új házasságkötés még nem történt meg, az újszülött apasági nyilatkozat alapján kerülhet az új apa nevére. Amennyiben a nyilatkozat beszerzése és bemutatása nem történik meg, úgy az újszülött az édesanyja nevére kerül.

Élettársi kapcsolat

Élettársi viszony esetén az újszülött akkor kerül az apa nevére, ha Ő a szülés időpontjáig beszerzi és szüléskor bemutatja az apaságot vélelmező közokiratot ( apasági nyilatkozat ), vagy regisztrált élettársi kapcsolatban él, ahol a közjegyző által megírt okiratban megjelölik az újszülött nevét. Ennek kiállításához a várandós gondozást végző intézmény szakorvosa igazolást állít ki a leendő szülőnek, mely tartalmazza a fogantatás vélelmezett időpontját, valamint a szülés várható időpontját is. Az igazolás alapján az illetékes önkormányzat állítja ki az édesapa számára a nyilatkozatot.
Amennyiben a fenti nyilatkozat beszerzése és bemutatása nem történik meg, úgy az újszülött az édesanyja nevére kerül.

Utónév választás

Gyermekünk számára egy, vagy maximum kettő utónév választható az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke szerint. Ezen lista az aktuálisan benyújtott kérelmek alapján rendszeresen frissítésre kerül.  – lásd lentebb.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke: ITT, utónévkereső: ITT

Külföldi utónév választás

Külföldi szülő a hazájának nagykövetsége részéről kiállított dokumentummal igazolhatja a külföldi név anyakönyvezhetőségét. Választhat egy magyar és egy külföldi nevet, vagy választhat  kettő külföldi nevet is!

 

Szükséges iratok:

 

 

Letölthető dokumentumok:

Nincsenek letölthető dokumentumok

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nincs kapcsolódó szolgáltatás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Facebook
Email
WhatsApp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

A szülés

A szülés folyamata három módon indulhat meg: a magzatburok megrepedése folytán elkezd folyni a magzatvíz, vagy rendszeres...

A szülés

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

A jelenleg érvényben levő szakmai szabályok szerint minden 37 év feletti várandóst genetikai tanácsadásra kell irányítani. A...

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

A szülőszoba működési rendje

Szülőszobára érkezés Ha úgy érzi elérkezett a szülés ideje, illetve eljött a tervezett császármetszés napja, akkor a...

A szülőszoba működési rendje

Tudnivalók a császármetszésről

A terhesség, illetve a szülés befejezésének azt a módját, amelynek során a természetes szülő utak megkerülésével, hasműtét...

Tudnivalók a császármetszésről

IMG_25081_r

Dr. Doan N. Khai

Szülész-nőgyógyász, lézer doktor

Elérhetőségek

Kórházi rendelés

Magánrendelés