A méhfüggeléken végzett műtétekről

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A méh két függeléke jelenti a kétoldali petefészket és petevezetőt. Élettani szerepük többirányú: a nemi érés korától a változás koráig a petesejtek termelése és a méh felé való továbbítása, ezenkívül a női nemi hormonok termelése. A fenti funkciók fenntartásához általában elegendő az egyoldali függelék is. A függelékeken végzett műtétekre különböző kórképek miatt kerülhet sor. Ezek egy része a műtétet feltétlenül indokolttá teszi, más része csupán úgynevezett relatív javallatot képez és a műtétre a beteg panaszait és a betegség esetleges szövődményeit is figyelembe véve teszünk javaslatot.

Ilyen javallatokat képeznek a petefészek tömlői /ciszták/, daganatai, a függelékek gyulladásos betegségei, endometriózisa, az itt elhelyezkedő méhen kívüli terhességek, valamint a mikrosebészeti műtétek. A méhfüggelékek műtéteit szinte kizárólag laparoszkópiával végezzük, azonban előfordulhat olyan elváltozás, mely a has megnyitását teszi szükségessé.

Műtéti előkészítés:

A műtét előtti este és a műtét reggelén beöntést kap, hogy a telt belek a beavatkozást ne akadályozzák. Manapság számos műtétet egynapos formában végzünk, ilyenkor nem szükséges előző napon befekvés. A bélelőkészítés is más módon zajlik, erről mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával. Szeméremszőrzetét higiénés okok miatt leborotváljuk. Este altatót kap, vacsorázni már nem szabad. Folyadékot azonban estig bőven fogyaszthat. Ha folyamatosan szed gyógyszereket / pl: vérnyomáscsökkentőt /, azt az altató orvossal történt megbeszélés után a műtét előtti este és a műtét reggelén is kevés folyadékkal vegye be.

A műtőbe szállítás előtt hólyagkatétert vezetünk fel, nyugtató, kábító és fájdalomcsillapító hatású előkészítő injekciót fog kapni. A karjába a műtőben infúziót kötünk be, melyen keresztül a szükséges gyógyszereket fogja kapni.
A műtét altatásban történik. A műtét amennyiben laparoszkópos módszerrel végezzük, munkacsatornák úgynevezett torkárok bevezetésével kezdődik. Ritkán előfordulhat nyílt műtét is, ekkor bőrmetszést ejtünk, mely lehet hosszanti, vagy harántirányú, eseti elbírálás szerint.

A műtét:

A műtétek során az operatőröket a szervmegtartó szemlélet vezérli, csak azt a szervet távolítjuk el, amelynek eltávolítása feltétlenül indokoltnak látszik. A műtéteket laparoszkópos technikával, a hasfalon ejtett 1-2 cm-es metszéseken keresztül végezzük. A hasüregbe gyakran helyezünk egy vékony műanyag csövet, hogy a sebváladék kiürülését biztosítsuk. Ezt általában a műtétet követő 1-5. napon eltávolítjuk. A hasfalat varratokkal, kapcsokkal, vagy mindkettővel zárjuk.

Ezeket a 4-8. napon távolítjuk el.

Műtét után:

A műtétet követően az első nap még cseppinfúzióban adunk folyadékot, táplálékot és amennyiben szükséges gyógyszereket. Fokozatosan szájon át is kap előbb folyadékot, majd diétás ételeket. Fájdalomcsillapítót injekció formájában kap a műtét után 2-3 napig, utána csak ha szükségét érzi. A műtét elején bevezetett hólyagkatétert 24-48 óra múltán távolítjuk el.

Kockázatok, szövődmények:

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a függelék műtéteknek is megvannak a kockázatai. Igen csekély százalékban előfordulhat sérülés, utóvérzés, esetleg gyulladás. Ennek elkerülésére szükség esetén ellátására természetesen fel vagyunk készülve. Az eltávolított szerveket minden esetben szövettanilag is megvizsgáljuk. Ennek eredményéről általában 10 napon belül a műtétet végző orvos fogja Önt tájékoztatni. A szövettani eredmény függvényében esetenként utókezelés /sugár -és/vagy sejtszaporodást gátló/ válhat szükségessé!

 

Letölthető dokumentumok:

Petevezeték átjárhatóság vizsgálat (HSG)

Petevezeték sterilisatio műtétek

Petefészek- és petevezeték műtétek

Laparoscopia betegtájékoztató

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nincs kapcsolódó szolgáltatás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Facebook
Email
WhatsApp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

Nőgyógyászati műtéti típusok

Egynapos műtétek A műtéteket központi műtői komplexumban végezzük. Külön helyiségben történnek  az ún. egynapos, vagy más néven...

Nőgyógyászati műtéti típusok

Műtét utáni teendők

Teljesen szövődménymentes gyógyulás esetén, a műtét típúsától függően, legkésőbb a műtét után 5.- 6. napon bocsátjuk haza....

Műtét utáni teendők

Méheltávolítás (hysterectomia)

A méh a belső nemi szervek része. Élettani szerepe az utódlás biztosításában van, nevezetesen az ébrény, majd...

Méheltávolítás (hysterectomia)

A szülészeti érzéstelenítésről

Bizonyára hallott a szülés folyamán alkalmazott gerincközeli, orvosi nevén epidurális fájdalomcsillapítás módszeréről. Mivel sok téves és elfogult...

A szülészeti érzéstelenítésről

IMG_25081_r

Dr. Doan N. Khai

Szülész-nőgyógyász, lézer doktor

Elérhetőségek

Kórházi rendelés

Magánrendelés