Méheltávolítás (hysterectomia)

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A méh a belső nemi szervek része. Élettani szerepe az utódlás biztosításában van, nevezetesen az ébrény, majd a magzat fejlődésének a helye. Az ivarérett korban, amennyiben nem következik be terhesség, a méh nyálkahártya havonta vérzés kíséretében lelökődik /menstruáció/. Gyakori tévhit, hogy a méheltávolítás hormonális zavart okozhat. A méh nem hormontermelő szerv, így eltávolítása nem okoz változókori tüneteket.

A méh eltávolítására különböző kórképek miatt kerül sor. Ezek egy része a műtétet feltétlenül indokolttá teszi, más része csupán úgynevezett relatív javallatot képez és a műtétre a beteg panaszait és a betegség esetleges szövődményeit is figyelembe véve, teszünk javaslatot.
A méh eltávolításával együtt a beteg korától és a petefészkek állapotától függően az úgynevezett méhfüggelékek is eltávolításra kerülhetnek. Ennek a lehetőségéről minden esetben beszélünk Önnel.

A műtétnek technikailag három formája van: a hasfal megnyitásával (laparotómia), a hasfal megnyitása nélkül (laparoszkópia) és a hüvelyen keresztül történő méheltávolítás. Mindegyik beavatkozásnak megvannak a javallatai.
Ezek mérlegelésével az eltávolítás módjára a beteg tájékoztatásával egyidejűleg teszünk javaslatot.

Kivizsgálás méheltávolítás előtt:

Ha kezelő orvosa méheltávolítást tart indokoltnak, akkor főorvosi bemutatásra javasolja az osztályra. A megbeszélt napon, 11 órakor kell jelentkeznie az „A” épület II. emeletén, a nőgyógyászati ambulancián. Az osztályvezető főorvos megvizsgálja, a leletek áttekintése és az Ön panaszainak és esetleges kéréseinek meghallgatása után felállítja a végleges műtéti javallatot. A műtét előtti kivizsgálás része, hogy Önt megvizsgálja aneszteziológus /altatóorvos/ kolléga. Ekkor felvilágosítást kap az érzéstelenítés és altatás módjairól, és az Ön esetében alkalmazni tervezett eljárásról. Az altató orvos az Ön sorsát a műtétet követő napokban is figyelemmel kíséri.

A felvétel napján a megbeszélt reggelen 7 órakor kell jelentkeznie az A épület II. emeletén, ahol az osztályos orvos, vagy a kezelő orvosa felveszi Önt kórlapra.

Műtéti előkészítés:

A műtét előtti este és a műtét reggelén beöntést kap, hogy a telt belek ne akadályozzák a beavatkozást. Szemérem szőrzetét higiénés okokból leborotváljuk. Este altatót kap, vacsorázni már nem szabad. Folyadékot aznap estig bőven fogyaszthat, a folyamatosan szedett gyógyszereket, az altatós orvossal történt megbeszélés után a műtét előtti este és a műtét reggelén kevés folyadékkal vegye be.

A műtőbe szállítás után hólyagkatétert vezetünk fel, nyugtató, fájdalomcsillapító hatású előkészítő injekciót vagy tablettát fog kapni. A karjába a műtőben infúziót kötünk be, melyen keresztül a szükséges gyógyszereket adagoljuk.

Műtét menete:

A műtét altatásban történik. Hasfalon át történő méheltávolításnál a bőrmetszés lehet hosszanti, vagy harántirányú, eseti elbírálás szerint. Laporoszkópiás méheltávolításnál a hasfalon ejtett 1-2 cm nagyságú metszéssel, a hasfal megnyitása nélkül válnak elérhetővé a  kismedencei szervekek. Hüvelyi méheltávolítás esetén a hason nem látható heg, mert a metszést a hüvelyboltozaton ejti az orvos.

A műtét lényege, hogy a méhet megfosztjuk vérellátásától és felfüggesztésétől, majd eltávolítása után a keletkezett sebet hashártyával borítjuk. A hasfalba vagy a hasüregbe gyakran helyezünk egy vékony műanyag csövet, hogy a sebváladék kiürülését biztosítsuk. Ezt általában a műtétet követő 1.-5. napon eltávolítjuk. A hasfalat varratokkal, kapcsokkal vagy mindkettővel zárjuk. Ezeket a 5-.6. napon távolítjuk el.

A műtétet követően az osztályon az első napon infúzióban adunk folyadékot és gyógyszereket. Fokozatosan szájon át is kap folyadékot majd diétás ételeket. Fájdalomcsillapítót addig kap, amíg szükségét érzi, a műtét előtt bevezetett hólyagkatétert 24-48 óra múlva távolítjuk el.
A műtét utáni 2. napon reggel beöntést kap, ha addig nincs spontán széklete.

Kockázatok, szövődmények:

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a méheltávolításnak is megvannak a maga kockázatai. Igen csekély százalékban előfordulhat sérülés, utóvérzés, esetleg gyulladás. Ennek elkerülésére, szükség esetén ellátására természetesen fel vagyunk készülve. Ritkán előfordulhat a vesét és a húgyhólyagot összekötő vezeték, az urether sérülése.
Az eltávolított szerveket minden esetben szövettanilag megvizsgáljuk. Ennek eredménye általában 10 napon belül megérkezik. A műtétet végző orvos kapja kézhez, eredmény megbeszélése miatt az orvost kell felkeresni. A szövettani vizsgálat eredményétől függően esetenként utókezelés/sugár és- vagy kemoterápia/ válhat szükségessé.

Műtét után:

Méhének eltávolítása a későbbiekben Önnek semmilyen hátrányt nem jelent. Bár menstruációs vérzése többé nem lesz, nőiességét megtartja. Szexuális élete a műtétből kifolyólag semmilyen zavart nem szenved. Műtét után az első szexuális aktusra a kontroll vizsgálat után kerülhet sor. A változás korának kellemetlen tünetei /hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavar/ Önt akkor fenyegetik, ha mindkét petefészke eltávolításra került, vagy az el nem távolított petefészkek nem működnek kielégítően.

Ezzel kapcsolatos felvilágosítást, a műtétet végző orvostól illetve a Menopauza ambulancián kaphat, ahol alapos kivizsgálás után gyógyszeres kezelésben részesülhet.

Teljesen szövődménymentes gyógyulás esetén a műtét utáni 4.-5. napon bocsátjuk haza. Távozáskor igazolást és zárójelentést kap két példányban, melyekkel a háziorvosánál kell jelentkezni. A zárójelentés egy példányát őrizze meg és kontroll vizsgálat alkalmával hozza magával. Természetesen amennyiben távozása után rosszullét, láz, váratlan fájdalom, vérzés, seb váladékozása esetén haladéktalanul keresse fel osztályunkat.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat áttanulmányozva hasznos ismeretekre tett szert, segítettünk eloszlatni felesleges aggodalmait, érthetővé tenni a közeli napok Önre váró eseményeit.

 

Letölthető dokumentumok:

Méheltávolítás betegtájékoztató

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nőgyógyászati műtétek

Nőgyógyászati műtétek

Nőgyógyászati műtétek

Nőgyógyászati műtétek

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Facebook
Email
WhatsApp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

Nőgyógyászati műtéti típusok

Egynapos műtétek A műtéteket központi műtői komplexumban végezzük. Külön helyiségben történnek  az ún. egynapos, vagy más néven...

Nőgyógyászati műtéti típusok

Műtét előtti teendők

Ha kezelő orvosa nőgyógyászati műtetet tart indokoltnak, akkor főorvosi bemutatásra javasolja az osztályra. A megbeszélt napon, 11...

Műtét előtti teendők

A méhfüggeléken végzett műtétekről

A méh két függeléke jelenti a kétoldali petefészket és petevezetőt. Élettani szerepük többirányú: a nemi érés korától...

A méhfüggeléken végzett műtétekről

Amit a laparoszkópos műtétekről tudni kell

Laparoszkópia alatt az orvosok olyan műtéti beavatkozást értenek, mely a hasüregnek a hasfalon ejtett metszéssel történő megnyitása...

Amit a laparoszkópos műtétekről tudni kell

IMG_25081_r

Dr. Doan N. Khai

Szülész-nőgyógyász, lézer doktor

Elérhetőségek

Kórházi rendelés

Magánrendelés