Vizelési panaszok, hüvelyplasztikai műtétek

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A vizelési panaszok közül kiemelt jelentőséggel bír a vizelet elcseppenése, az inkontinencia.

Formáit tekintva az alábbiakat különböztetjük meg:

  1. Stressz inkontinencia: a vizelet erőlködéskor, futásnál, köhögésre, tüsszentésre cseppen el. Megoldása elsősorban műtéti.
  2. Késztetéses inkontinencia: a hólyagizomzat fokozott ingerlékenysége okozza. Jellemzője, hogy a beteg a hólyag nem teljesen telt állapota mellett is parancsoló vizelési késztetést érez. Oka gyulladás vagy daganat is lehet, főleg idős korban fordul elő, kezelése gyógyszeres, de lehet műtéti is.
  3. Kevert forma: a fenti két forma egyszerre van jelen

Az 1. típus esetében létrejövő vizeletcsepegés műtéti megoldására leggyakrabban ún. mellső fali hüvelyplasztika az ajánlott módszer. A műtét előtt labor vizsgálat, urológiai konzílium / ritkán hólyagfeltöltés vagy hólyag tükrözés is,/ esetleg belgyógyászati vizsgálat javasolt.

A műtét előtti este tisztító beöntést adunk, szeméremszőrzetét leborotváljuk. A beavatkozást intravénás narcosisban vagy gerincérzéstelenítésben végezzük. A fertőtlenítő lemosás /ettől kifejezett kérésére eltekintünk / és a hólyagkatéter felhelyezése már narcosisban történik.

A műtét során a hólyag mellső falán hosszanti metszést ejtünk, a hólyagsérvet kipreparáljuk, majd a hólyagnyaknak megfelelően erős öltésekkel ezt elbuktatjuk, ami biztosítja a vizeletcsepegés megszünését. Régi gátrepedés, tátongó hüvelybemenet esetén a műtétet úgynevezett hátsó hüvelyfali plasztikával egészítjük ki, amely a hüvelyt kellő mértékig beszűkíti, illetve a mellső plasztikát alátámasztja. Fiatalabb korban a méh és a hüvelyfalak enyhébb süllyedése esetén úgynevezett Manchesteri plasztikát végzünk. Ennek során gyakorlatilag a fenti két műtétet a méhnyak rövidítésével /csonkolásával/ egészítjük ki. A műtét előnye, hogy a későbbiekben terhességet is vállalhat. Esetenként előfordul, hogy a katéter eltávolítása után a spontán vizelés nem sikerül /ultrahang vizsgálattal visszamaradt vizeletet találunk/, ekkor a katétert 1-2 napra visszahelyezzük, amíg a hólyagfunkció visszatér. A hazamenetel 3-4. napon várható. Szövődménymentes esetekben a páciens katéterrel is hazamehet, ekkor 3-5 nap után kontroll és katétere eltávolítása miatt jelentkeznie kell orvosánál.

Néha, főleg kiújuló vizelettartási elégtelenség esetén hasműtétet végzünk, ekkor gépi altatást, vagy gerincérzéstelenítést alkalmazunk. A metszést közvetlenül a szeméremszőrzet felső határán vezetjük, a kozmetikai szempontok figyelembevételével. Ekkor a távozás 1-2 nappal később történik. A műtétet követően másnap felkelhet, a vizeletgyűjtő zsákot óvatosan vigye magával, vagy a nővér segítségével átmenetileg ledugaszolhatja. A hólyagkatétert a műtét után 3-4 nappal távolítjuk el. Az esetek kevesebb, mint 5 %-ában előfordulhat, hogy hólyaghurut alakul ki, melyet vizelettenyésztés után un. vizeletfertőtlenítővel, vagy antibiotikummal kezelünk. Széklete a műtét utáni második napon várható. A műtét után kevés vérezgeztése, majd színes folyása lesz, amely fokozatosan feltisztul, majd megszünik.

Otthonában, ha a menstruációnál erősebb vérzést észlel, vagy belázasodik, soron kívül konzultáljon kezelőorvosával, feküdnie egyébként nem kell, de pihenjen sokat, naponta kézitussal tisztálkodjon, hüvelyöblítés nem ajánlott. Fontos, hogy 2-3 kg-nál többet ne emeljen. Házasélet a 6. héten esedékes ellenőrző vizsgálatig nem javasolt.

Letölthető dokumentumok:

Hüvelyplasztikai műtétek betegtájékoztató

Epidurális fájdalomcsillapítás

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nőgyógyászati konzultáció és vizsgálat

Nőgyógyászati konzultáció és vizsgálat

Nőgyógyászati konzultáció és vizsgálat

Nőgyógyászati konzultáció és vizsgálat

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Facebook
Email
WhatsApp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

A szülészeti érzéstelenítésről

Bizonyára hallott a szülés folyamán alkalmazott gerincközeli, orvosi nevén epidurális fájdalomcsillapítás módszeréről. Mivel sok téves és elfogult...

A szülészeti érzéstelenítésről

Nőgyógyászati műtéti típusok

Egynapos műtétek A műtéteket központi műtői komplexumban végezzük. Külön helyiségben történnek  az ún. egynapos, vagy más néven...

Nőgyógyászati műtéti típusok

Műtét előtti teendők

Ha kezelő orvosa nőgyógyászati műtetet tart indokoltnak, akkor főorvosi bemutatásra javasolja az osztályra. A megbeszélt napon, 11...

Műtét előtti teendők

Lézeres kezelések menete

A kezelés során az érzéstelenséget hüvelyi gél érzéstelenítővel biztosítjuk. A műtétek ambulánsan történnek. A beavatkozás 20-25 perces,...

Lézeres kezelések menete

IMG_25081_r

Dr. Doan N. Khai

Szülész-nőgyógyász, lézer doktor

Elérhetőségek

Kórházi rendelés

Magánrendelés